Dieren-allerlei - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Klaaske Compas - WaarBenJij.nu Dieren-allerlei - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Klaaske Compas - WaarBenJij.nu

Dieren-allerlei

Door: Klaaske

Blijf op de hoogte en volg Klaaske

20 Juni 2011 | Thailand, Chiang Mai

Voor wie overweegt ook eens naar ENP te gaan: houd je camera gereed! Er zijn zo veel bijzondere momenten die je graag nog eens terug wilt zien. Zoals bijvoorbeeld de jonge Faa Mei die perse met Lek mee naar binnen wilde, daarvoor door de omheining brak en de trap opliep. Er waren meerdere mahouts en heel wat pogingen nodig om haar weer op haar eigen terrein terug te brengen. Of de eerste hormonale oprispingenn van de tienjarige Tong Suk die vastbesloten achter de bejaarde Mae Bua Kham aanjoeg. Of Danee, die zo verzot is op haar ochtendmaal van meloen en bananen dat ze er letterlijk voor op haar achterpoten gaat staan en met haar slurf de mand naar zich toetrekt.

Ik heb het al geschreven: alles wat leeft vindt hier een gastvrij onderdak.
Een van de nieuwste bewoners is een jonge zwarte aziatische beer (moonbear). Hij is door een vrouw in Bangkok gered uit de handen van een illegale handelaar. Ze was voorbestemd om te worden gebruikt als levend reservoir van gal, wat in de traditionele chinese geneesmiddelen wordt gebruikt. Ze had al een ring door haar neus. De canule waardoor dagelijks verse gal uit haar galblaas zou worden afgetapt was gelukkig nog niet aangebracht. Zoek via Google eens naar bear bile farming, dan zie je wat ik bedoel.
Deze beer, die Shabbah wordt genoemd, heeft een helemaal aan haar behoeften aangepast leefgedeelte gekregen. Hoe lang ze hier blijft is nog onduidelijk. Dat ze hier niet in haar eentje kan blijven is zeker, want ze is erg eenzaam. Ik ben een keer met Derek bij haar op bezoek gegaan: ze bedelft hem onder de knuffels, ze is stapelgek op hem. Ze ziet er ook erg knuffelbaar uit, maar daar vergis je je in. Haar vacht voelt een beetje aan als van een varken, dus tamelijk hard. Ze heeft dolken van nagels en ze is ongelooflijk snel en sterk. Hopelijk vinden Lek en Derek gauw een veilige plek voor haar.

En wat te denken van een paard met drieeneenhalf been? Ook dit dier is een 'afdankertje'. Hij is drie jaar oud. Toen hij een half jaar was kreeg hij een wond aan zijn been die niet genas, en daarom werd zijn onderbeen er afgehaald. Hoe dat gebeurd is weet ik niet, maar feit is dat hij zich redelijk heeft aangepast. Zijn voorbenen staan kruiselings. Hij staat op een voet en een stomp. Dat houdt in dat het voorste deel van zijn lichaam in een hele rare stand staat. Zijn bazin wilde hem af laten maken. Toen Lek dat hoorde kocht ze hem, en nu woont hij in ENP.
Tijdens mijn eerste week ben ik samen met de dierenarts, zijn assistente en Mo met het paard naar de fabriek geweest waar protheses voor armen en benen worden gemaakt. Ze hebben ook al een paar protheses voor olifanten gemaakt en wilden wel proberen om ook voor dit paard een protehese te maken. We zijn daar een hele dag geweest en later in de week nogmaals een halve dag. Hoe het gaat aflopen weet ik niet. Ik hoop dat volgend jaar te zien.

Je ziet: er gebeurt van alles, en ik sta eigenlijk te popelen om terug te gaan.

• 21 Juni 2011 - 07:09

Sandra Barten:

Hoi Klaaske, vind je het nou niet jammer dat je weer terug gaat naar Nederland, zonder te weten hoe het bv afloopt met de beer of met het paard met 3,5 been???? Je valt midden in een bepaalde periode in zon reservaat en kan dus ook niet zien hoe het jouw olifant vergaat als hij zijn maatje moet missen. Dat lijkt mij dus moeilijk aan zon reis van een week of twee. Je zou er eigenlijk een maand of drie moeten zijn denk ik.
    Ik hoop voor je dat je nog een keertje de mogelijkheid hebt om terug te gaan, want ik kan wel zien dat je je goed voelt bij het werk dat je daar hebt verricht.

groetjes Sandra

groet

• 21 Juni 2011 - 15:41

Teake Firth.:

Ik sluit me aan bij de suggestie van Sandra. Een maand of twee/drie daar zou goed zijn. Even los van allerlei zaken in Nederland die je afleiden (en ik kom je natuurlijk opzoeken)

Ik ga alvast sparen.